Menu
Gildia Pióra na Patronite

~~A gdyby nagle..~~

A gdyby nagle nastał mrok
Wygasło słońce i obłoki
A dobro w zło się zamieniło
Ucichły nagle czyjeś kroki

A gdyby cisza pustką była
Uśmiech zamienił nagle w łzy
Tęczy kolory poszarzały
Bez celu snuły by się dni

Odeszły nagle w zapomnienie
Myśli ..wspomnienia..czyjeś sny
Czy gdyby miłość farsą była
Wysnuta z nici mrocznej mgły

Czy świat by stracił na wartości
Gdyby i barwy wzrok poskąpił
Wszystko mijałoby bez celu
A człowiek w sens by chyba zwątpił.

109 552 wyświetlenia
648 tekstów
56 obserwujących
  • Naja

    17 July 2014, 20:35

    Ciekawa liryczna wizja Agnieszko :-)

    Dobrze uzmysłowić sobie, że tak nie jest i doceniać to co mamy.

    Pozdrawiam serdecznie :-)

  • 3 July 2014, 00:05

    A gdyby nagle stało się jasno
    Zabłysło słońce i obłoki
    A zło w dobro się zmieniło
    Słychać by było czyjeś kroki

    A gdyby cisza wytchnieniem była
    Łzy zmieniły by się w uśmiech
    Tęcza kolorów by nabrała
    A dni nie były takie puste

    Przyszłyby nagle wspomnienia
    Zapomniane myśli Twoje sny
    Czy gdyby miłość była prawdziwa
    I wyłoniła się z gęstej mgły

    Czy świat by zyskał na wartości
    Gdyby koloru wzrok nie skąpił
    Wszystko miało by jakiś cel
    A człowiek w sens by już nie zwątpił.

    Zdecydowane wolałbym taką wersję tego wiersza. Wiem że nie zawsze jest tak jak jakbyśmy chcieli, ale nie dajmy się wchłonąć mrokom smutku. Wśród wszystkich uczuć smutek jest także potrzebny, lecz nie koniecznie w ciemności. Pozdrawiam i uszy do góry :-)

  • krysta

    2 July 2014, 15:38

    Prawda.
    ''...Wszystko mijałoby bez celu...''

    Świetny wiersz...pozdrawiam Agnieszko :)

  • Malusia_035

    2 July 2014, 13:00

    Śliczny wiersz Agnieszko bardzo mi sie podoba:)

    Pozdrawiam Cieplutko :))

  • dana1596

    2 July 2014, 10:32

    Wtedy nie byłoby nic...NIC

  • agniecha1383

    2 July 2014, 07:45

    Wspaniały wiersz Agnieszko... pozdrawiam:)