Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wiarołomstwo

Żyjemy zamknięci
W swoich wierszach
Z każdym wersem
Stawiamy większy mur

I bronimy ich niepodległości
By ktoś nie przestawił wyrazu
Dodał swojej zwrotki
Bo to nasze i dla nas napisane

Jednocześnie płaczemy
Że nikt nie czyta
Naszej poezji
Zarzyganej niepodległością

Bo sami nie trawimy
Żalu w sobie
Że potrzeba nam
Dłoni, która dopisze puentę

103 016 wyświetleń
1194 teksty
141 obserwujących
  • 25 February 2016, 00:03

    I tak i nie. Pragniemy, by ktoś czasem pomógł, ale każdy trochę chciałby zachować własną wizję.
    Tego często nie da się pogodzić i w poezji i w życiu.
    Dobry tekst.
    Pozdrawiam. :)

  • Lola_♡

    24 February 2016, 23:10

    Egzystencja poety wymaga poświęceń, cóż...
    Bronimy tej "niepodległości", aczkolwiek znajdą się ci, którzy, że tak powiem, chamsko skopiują naszą twórczość i podpiszą się pod nią jako pod własną.
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • szpiek

    24 February 2016, 21:12

    dziękuję za puentę i opinie do wiersza ;)
    Dobrej nocy

  • misiek45

    24 February 2016, 21:02

    Jest w nim dużo racji Mariusz... Pozdrawiam na wieczór .

  • szpiek

    24 February 2016, 20:32

    Wiersz tu jest bardziej metaforą świata, w którym się zamykamy.

  • Cris

    24 February 2016, 20:20

    Dobry wiersz.
    A jednak dzielimy się własnymi przemyśleniami i to jest fajne.
    To, że bronimy tzn., że chcemy aby uszanować nasze, jednak niektórzy nie mają skrupułów i podpisują się pod nie swoim, aż tak bardzo identyfikują się...
    No cóż i tak pisać będę... :)

  • Naja

    24 February 2016, 19:49

    Zawsze identyfikujemy się z tym, co jest nasze. Dlatego bronimy tego.
    Zakres "dostępu" dla innych do tego co nasze wynika z faktu, na ile chcemy się tym podzielić.

  • M44G

    24 February 2016, 19:47

    "Marny los gdy nie wrzucisz w moc
    Swych sił i zbyt nudnych dni
    Lecz tylko żal ból i łzy
    Musisz śmiać się czasowi w nos
    By czas myślał że jest ktoś
    Kto może cofnąć go
    Musisz śmiać się do bólu z tych
    Co myślą że bólu im
    Nie może sprawić nikt"

  • szpiek

    24 February 2016, 19:41

    MI się zdarza, mimo że pracuję na tym.

  • Naja

    24 February 2016, 19:31

    Świetny wiersz :-)
    Na szczęście nie wszyscy bronią tej niepodległości...