Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zapłata "Wie­dza o przyszłości nas zniszczy..." (film Pay­chek - Zapłata)

Życie

Wiele bym mógł zamieścić teraz pięknych słow

Życie

Niezwykła podróż ułożona z cierni róż
z wielkimi szczytami i nizinami, potyczek i upadków

Życie

Dostojne przyjmowanie ciosów rzeczywistości różnorakiej
Walka z swoim cieniem strachu i reakcjami innych

Życie

Odwieczne ucieleśnienie dążeń człowieka po drabinie społeczno-ekonomicznej
To wydzieranie sobie masztów i flag na kształt i rodzaj posiadania miejsca na nieboskłonie

Życie

Wędrówka pomiędzy decyzjami swoimi a innych
Pod prąd rzeki, lub wprost niczym taran, decydowanie za innych

Życie

Ktoś już mądrze powiedział, ja nie będę lepszy tragi-komedyja
Wśród powieści poezji i prozy tegoż życia

Tylko ono opowiada się nawet w trakcie tej chwili opisywanej
Tu i teraz. Nie wymuszone. Nie zaniechane, nie odgadnięta tajemnica
pasji, siły, ciekawości oraz doskonałości w swojej nieprzewidywalności

Tysiąca ludzkich krzyków i łez zgromadziła ziemia ta deszcze
W glebę, czy piaski pustyni, w oceany wspomnień
W rwące potoki górskich rzek zalewające nasze marzenia i plany

Niszcząca siła ucząca pokory i bezbronnej, bezradnej cierpliwości
Kryjąca za sobą niemy krzyk rozpaczy i dramatów naszych.

Tak, to wszystko jest życiem.
Procesem toczącym się od wieków, po wieki... wieków.

Czy wierzycie, czy nie.

Czy jesteście za, czy przeciw.

Czy macie zażalenia, czy walczycie z władzą najwyższą z nieba pochodzącą
Czy tą ludzka na ziemi uzupatorsko przejmująca wszystko co widzi na przestrzenii prerii, czy depresji głębin...

Życie.

22 937 wyświetleń
481 tekstów
8 obserwujących
  • Duch_Sumienia

    31 December 2014, 02:56

    Ach nicola, toć Cie musze kochać za to :*

  • nicola-57

    30 December 2014, 21:51

    wiersz jak dotąd przeszedł bez echa, a je te Twoje trafne spostrzeżenia w siebie zabieram. Serdeczności.