Menu
Gildia Pióra na Patronite

Asterion

Z opuszczoną głową
oparty o księżyca cień
szukasz na szybie śladu
dnia, który nam się nie zdarzył
mrok spowija zachłannie
opustoszałą sień
na skroniach osiada pewność

tej nocy nie będziesz już marzył

Ktoś ci kiedyś napisał
że chłodne jest światło gwiazd
chcąc wyrwać z ramion rękopis
stron zapisanych nadzieją

A ty wpatrujesz się wciąż
w tunel mgieł nad aortą miast
i serce ogrzewa ci myśl
że gwiazdy
gdzieś nad nami istnieją

137 917 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    21 September 2011, 13:56

    Dzięki Ana...

  • czarnulkaa

    20 September 2011, 21:15

    ojj to szukanie na szybie śladu... tego dnia, który mógłby...zmienić wszystko... cudowny wiersz... zabieram do zbioru ulubionych

  • giulietka

    20 September 2011, 20:50

    Dario, dziękuję, że zajrzałaś do mnie i pozdrawiam cieplutko:)

    Adnachiel... na tak piękne słowa, mogę odpowiedzieć jedynie słowami najbliższego memu sercu wiersza:

    "Powoli wyjdź przed bramę, nie odwracaj głowy,
    I zerwij parę złotych, poranionych liści.
    Proch ci zostaje w dłoni, rozwiewa się, ginie,
    I słyszysz tylko ogród, co dyszy jak chory.
    Złociste liście zginą i jesień ta zginie,
    I złe — i dobre nawet — miną gwiazdozbiory.
    Więc po cóż nam — jak gwiazdom zagubionym
    w mroku
    Spalać się ogniem wiecznie, kiedy chłód nas czeka?
    Po cóż świecą plejady i łzy w twoim oku,
    Gdy je ogarnia czarna przemijania rzeka?"

  • Adnachiel

    20 September 2011, 20:37

    Wszechświat skończył się... w oczach, niby gwiazd utrata,
    Utkwiła mu ta nagła skończoność wszechświata.
    Zmógł się z lotem ostatnią swych pragnień bezsiłą.

    I odtąd już go nigdy w wszechświecie nie było.

  • Akte

    20 September 2011, 19:44

    piękny cóż więcej napisać, słowo zbędnym się wydaje
    pozdrawiam ciepło :)

  • giulietka

    20 September 2011, 16:14

    Chciałabym kiedyś sprostać Waszym wspaniałym słowom...
    Dziękuję serdecznie Dziewczyny, miłego popołudnia życzę;)

  • Elizabetta

    20 September 2011, 14:54

    Och giulietko jesteś prawdziwą wrażliwą romantyczką, jestem pod wrażeniem wiersza, czytam i czytam, mogłabym czytać Twoje wiersze bez końca:))

    Pozdrawiam serdecznie:)

  • Julka 10

    20 September 2011, 14:33

    To ja Magdo...dzękuję..zachwycasz mnie każdym..swoim wierszem, tyle w nich mimo wszystko, deliktności....:):)

  • giulietka

    20 September 2011, 14:04

    Julio, Danielu...
    Dziękuję;)

  • Julka 10

    20 September 2011, 13:52

    "...i serce ogrzewa ci myśl
    że gwiazdy
    gdzieś nad nami istnieją..."

    I gwiazdy te, oświetlają nam drogę, po której każdgo dnia... do siebie...w zachwycie...zmierzamy!

    Kolejny cudowny wiersz...Magdo...dziękuję:):)