Menu
Gildia Pióra na Patronite

Orlę Lwowskie

Żołnierz przelatuje nad Lwowem
Redutę Śmierci wziął pod swe skrzydła
Dla Polski chwały - krew i blizna

Trzynastoletnie orlę białe, w Straceńców oddziale
Odznaczone Krzyżem Virtuti Militari,
Za czapkę większą od głowy i swą odwagę!

Obroniliśmy Lwów!
Pamięci żywa, ostatnia kula.
Epitafium - do zobaczenia...

19 983 wyświetlenia
270 tekstów
66 obserwujących
  • fyrfle

    27 April 2016, 12:49

    Popatrz, a jak Żyrynowski proponował Polakom rozbiór Ukrainy, to nikt nie chciał "szanownej" ruszyć i iśc po swoje, to grzech zaniechania moim zdaniem.