Menu
Gildia Pióra na Patronite

Biała piosenka

Znów białymi gwiazdami
Niebo oczy nam mami
Po niebieskich wiodąc nas łąkach
Biel świat tuli w ramionach
I ze słońcem w pokłonach
Klęka śniegiem w nieba przedsionkach

Brniemy srebrną doliną
Nim szronu suknie łzą spłyną
Po słonecznej spadną snów rzęsie
Jeszcze swojej gwiazdy szukamy
Póki Anioł śpi ze skrzypcami
Nim nam zagra ostatnią piosenkę

Wtedy w półobrocie staniemy
Oderwani zbyt nagle od ziemi
Jeszcze łza się spóźniona potoczy
Wiatr się zerwie na chwilę
Zgasi w źrenicach motyle
Oby twoją dłonią los zamknął mi oczy

137 934 wyświetlenia
1393 teksty
282 obserwujących
  • marka

    21 December 2011, 22:02

    Smutne, ale piękne, to znaczy piosenka piękna.

  • giulietka

    21 December 2011, 19:01

    Czy ja wiem Julio czy zaraziłam się smutkiem, raczej nigdy nie pisałam wesołych wierszy, bo jakoś łatwiej mi smutek zamykać w bezkształtach słów...
    Nie miał być najsmutniejszy, ale nie mam widać zbyt wielkiego wpływu na nastrój moich wierszy;)
    Dziękuję serdecznie za opinie i pozdrawiam;)

  • Julka 10

    21 December 2011, 18:56

    Magdo...zaraziłaś się...moim smutkiem? :):):):) Chyba nigdy nie czytałam tak smutnego Twojego wiersza?

    Ale jakby nie było....tak pięknie tylko motyle zgasić mogą...źrenice

  • giulietka

    21 December 2011, 17:34

    Szczerze mówiąc nie liczyłam akcentów (cokolwiek miałaś na myśli) , bo to nie miała być piosenka tylko wiersz:)
    Tytuł jest metaforą.
    Dziękuję za opinię Aniu i pozdrawiam również:)