Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zimowe wieczory

Zimno za oknem i śniegu po pachy
wiec swoją nalewkę wyjmuję
Żoneczka przyniosła pęto kiełbasy
i teraz się razem radujem

Goście też z nami przy ławie siadają
bo w grupie zawsze jest raźniej
Razem z nami przyśpiewki śpiewają
tak rodzą się nowe przyjaźnie

Za rok pewnie do nas powrócą
ja wyjmę nalewkę żona stół nakryje
A i grosik do tego dorzucą
a my będziem wiedzieć, po co żyjem

1879 wyświetleń
19 tekstów
1 obserwujący
  • Bogdan Z

    28 February 2012, 19:36

    po prostu jak był bym tak :):):)

  • agniecha1383

    21 February 2012, 00:57

    Ja to wiem Józku...moja mama to góralka z krwi i kości pamięta jeszcze dawne Zakopane..ja-niestety już gościem w tamtych stronach..pozdrawiam serdecznie...

  • 21 February 2012, 00:16

    Boś pani bardziej do miastowych bardzi przystać chciała niż swoim góralskim tradycjom wirnośc ostawić. pewnie to dlatego.
    Józek piknie paniusię poazdrawia i wracaj do góralskich korzeni pikniejszych ni ma.

  • agniecha1383

    21 February 2012, 00:07

    sama z gór pochodzę:) jednak ani krzty nie umiem z siebie wydusić nic góralską gwarą:) pozdrawiam

  • 21 February 2012, 00:02

    Pani Agniszko pomyślę może to i dobra podpowidź. Wisz pani emocje w góralach grajom za każdym słowem toć i mnie ponosi.
    Józek piknie dzinkuje za odwiedziny i tyle miłych słów do prostego WIJSKIEGO chłopaka.

  • agniecha1383

    20 February 2012, 06:58

    P.Józku:)...ogromny temperament...ma Pan zadatki na by pisać naprawdę fajne wiersze...nie przejmować się minusami...zapewne mają One jakiś ukryty cel...może to jakieś bodźce by napisać właśnie coś w tym stylu w gwarze ale nie tylko o cudownej Zosi:) choć pewnie jest Twoją największą życiową weną...
    W istocie jest tu takich wierszy o uczuciach naprawdę dużo...większość naprawdę pięknych..choć często smutnych...ciekawam jak taki wiersz napisany Twoją gwarą...byłby odebrany...Taki mniej nadpobudliwy...spokojny...może jakaś fascynacja przyrodą wokół? Chętnie przeczytam....jak zresztą inne które już tu są:)pozdrawiam:)

  • 18 February 2012, 05:43

    Pani piechotna i pani colet a może do programu " mam talent" tak w duecie minusować chyba nikt ni potrafi? ale śpiwać na ten przykład ABBĘ można nawyt w perukach ? jajka z was jakby to już wielkonoc była. ale trza uważać by w świnnconce na dzbuki nie natrafić bo to ani zjiśc późni ani gościom poskamkować tylko spirdzielać za drzwi bo smrud co ni daj Bóg.
    Józek kobitki i tak cipło pozdrawia i do śpiwania razym zprasza.