Menu
Gildia Pióra na Patronite

ecce homo

zdrada !
krzyknął tłum
ktoś wziął kamień
by zadać mu ból
śmierć
bez sądu i obrony

zdrada !
choć mówił o miłości
że ona ponad wszystko
nie kupiona
lecz z serca dawana

zdrada !
na drzewo z nim !

i powiesili go
wśród wściekłej radości
by ukryć strach
że ktoś zobaczy
budzące się serce

bez tłumu
wracali na miejsce kaźni
i było ich coraz więcej
a drzewo wypuściło pąki
i w zieleń przyoblekło
nowego życia
dając początek

zrozumieli bowiem
miłość bez warunków
co żyć pozwala
lecz i zawieść na szafot

159 516 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
  • słoneczniki

    4 April 2012, 19:47

    Ujmujący...

  • 4 April 2012, 18:36

    Piękne rozważania wielkopostne...

    "...miłość bez warunków
    co żyć pozwala
    lecz i zawieść na szafot..."