Menu
Gildia Pióra na Patronite

Powstanie styczniowe

Zbieram liche żniwo
dopiero co wyrosło
dopiero co wyrosłam ja
i mnie zebrano

Tak z premedytacją
wcale nie pytając
"Czy można twoje serce?"
grzecznie - więc bym odpowiedziała

Ale nikt nic nie zapytał
nie spojrzał prosto w oczy
A jak spojrzał
to po czasie
kiedy już zabrana byłam

Nie ma sensu się buntować
on i tak stłumi powstanie
już i tak czuję, że z mego serca
niewiele pozostanie

1642 wyświetlenia
12 tekstów
0 obserwujących
  • Raven

    16 January 2015, 01:03

    Piękne słowa opisujące smutną historię...

    ... choć niewiele pozostanie
    ciało bez serca powstanie
    i ruszy dalej w kalendarz dat
    w ten szary i bez serca świat