Menu
Gildia Pióra na Patronite

Za co...

Za Tatry wysokie i krzyż na Giewoncie
za... tańce i śpiewy górali.
Za smreki co wznoszą ku chmurom korony
kwitnące krokusy na... Hali.

Za Śląsk. Wydobycia i trud górników
za całe Zagłębie Węglowe.
Tradycje rodzinne a także wodzionke
za gwarę... rolady wolowe.

I kocham Cię Polsko za pieśni Mazowsza.
Stolicę co zwie sie Warszawą.
Powązki gdzie groby poleglych powstańców
pomiędzy... zieloną murawą.

Starówkę. Łazienki, Kolumnę Zygmunta.
Wilanów i Zamek Królewski
gdzie nasi przodkowie królowie polscy
Batory, Waza , Sobieski.

Za piękne Podlasie. Urocze Mazury.
Jeziora, puszcze i knieje.
Za baśnie ludowe i Grody piastowskie
związane zeń... prastare dzieje.

Błękitne niebo, złociste plaże
za... wydmy wiatrem rzeźbione.
Kocham Cię Polsko za piękną przyrodę.
Historię a w Godle... koronę.

55 168 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących