Menu
Gildia Pióra na Patronite

dążenie

zarzucono mi niegdyś wrażliwość poetycką
ponoć dość rzadką przypadłość
genetyczną albo teologiczną
polega na wyłuskiwaniu odpowiedniej pestki
z podstarzałych słoneczników
odcinaniu im głów
puszczaniu na wodzie

z bezgłowej łodygi słonecznika
można wycisnąć krzyk
połamać go - owinąć
wokół przedramion
aż staną się sine

gniotąc w palcach pestkę ziemi
przywierając do niej
usławiając

wrażliwość poetycka to mała przestrzeń
pomiędzy pochówkiem rośliny a człowieka

krew roślin obradza nowe
krew człowieka pozostaje w korzeniach

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących