Menu
Gildia Pióra na Patronite

Król Pozytywny, Królowa Motywacja

Jadzia_poem

Jadzia_poem

Za lasami, Za górami, jedną wierzbą i rzekami
żył Król z mianem Pozytywny, wygląd jego - wielce dziwny.
Jego żona, Motywacja, królowała z wielką gracją.
Państwo ich, zameczek mały słynął w świecie uśmiechami.
Jednak wokół zamku, wśród gór, pod tą jedna wierzbą żył okropny Twór.
Wiele rzek wydrążył w państwie, co w transporcie trudne właśnie.
Do zamku Pozytywnych, wiodło wiele rzeczek dziwnych,
jedna tylko, mała droga, przez którą mostek wołał o pomstę do Boga.
Król tak rzecze: trzaby większy wybudować, albo więcej mostów, coby nas w świat transportować.
Zatem w świat wyruszył starosta króla, który krzyczał: "archiktura!"
"Archiktura nam brakuje, bo do zamku mostu Twór blokuje!".
Tak to w świecie rozgłaszali, coby ludzie mosty budowali,
coby Twóra przechytrzyli, mosty dla wszystkich zdobyli.

18 293 wyświetlenia
220 tekstów
38 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!