Menu
Gildia Pióra na Patronite

~~Powstanie styczniowe~~


Za krew co w szczerym polu się przelała
Za to że czyhał na nas tamten wróg
Ziemia od łez matczynych nurt wezbrała
By orzeł biały do Polski wrócić mógł

Wyzwolił z kajdan ostrzami na bagnetach
W boju otuchy dodawał armat huk
Duch walki dzierżył dumny sztandar chwały
By zginął w boju nasz odwieczny wróg

Dziś jeszcze Sybir ukrywa tamtych szczątki
Bieleją kości gdzie krzyża ciągle brak
Los partyzantów tam śmiercią się zakończył
W styczniowym boju niejeden żołnierz padł

Płakała Polska za kwiatem swej ojczyzny
Co swoją rękę na wroga podnieść śmiał
Mimo upadku z zaboru się wybronił
Na wyzwolenie w narodzie szansę dał

109 505 wyświetleń
648 tekstów
56 obserwujących
  • misiek45

    13 November 2013, 23:04

    Dziękuję serdecznie Aniu :) Asiu:) i Xavierze :) za Wasze komentarze oraz wszystkim za pozostawione fiszki i zeszyty:))

  • AsiKa

    11 November 2013, 23:55

    Bogate słownictwo o dramatycznych wydarzeniach, a jednak w subtelny sposób przedstawione :) gratuluje.