Menu
Gildia Pióra na Patronite

W zawieszeniu

Zagubieni pośród czterech ścian
ukrywają swoją twarz
skrzętnie chowają łzy
z przyklejonym uśmiechem
próbują oszukać samych siebie
z bezsilności pozagryzane wargi
oczy tępo wpatrzone w dal
uwięzieni w zgubnej matni
w labiryncie życia
bez przyszłości drogi ucieczki.
Nie prosząc o pomoc
wzgardzonej litości słowem
czekają na wyciągnięte dłonie
tam gdzie domem
nadzieja lepszego jutra.

https://www.youtube.com/watch?v=0X4ZBYSI170

65 474 wyświetlenia
735 tekstów
45 obserwujących
  • kati75

    30 January 2018, 10:15

    ale mnie się podobała twoja interpretacja i dziękuję za to Madziu:-))

  • giulietka

    30 January 2018, 10:12

    Tak, domyśliłam się Kati, dlatego odwróciłam trochę ten wiersz w lustrze, do siebie.
    Stąd taka troszkę inna interpretacja. Mam nadzieję, że mi wybaczysz tą przekorę;)

  • kati75

    30 January 2018, 09:32

    Madziu dziękuję za refleksję napisałam ten wiersz,bo dużo jest takich przypadków,ludzi pozbawionych nadziei,czasem żyją w świecie w którym są krzywdzeni a wstydzą się o tym mówić,to nie marudzenie o to że roztkliwiają się nad sobą,oni tylko potrzebują pomocy,nie proszą o nią ale na nią czekają!najgorsze że trudno do nich dotrzeć i trzeba umiejętności by do nich dotrzeć,dlaczego to oni muszą czuć wstyd a nie ich oprawcy???Mam nadzieję że rozwiałam twoje wątpliwości niż wiersz ten to nie użalanie tylko cichy krzyk!!miłego dnia Ci życzę choć u mnie huraganowo:-))

  • kati75

    30 January 2018, 09:25

    Witam Was dzięki że zajrzeliście;)
    Karolinko smutny bo dotyczy ludzi zamkniętych samych w sobie,takich którzy nie proszą o pomoc ,choć tylko na to czekają pozdrawiam cieplutko:-))
    Art dzięki za pojawienie się w mych skromnych progach;)
    Cześć Madziu dziękuję za cenną opinię;)fajnie że zajrzałaś:-)))

  • giulietka

    30 January 2018, 08:51

    Ech... ta bezsilność, gdybyśmy tylko spojrzeli w górę, zmieniłby się może nie tylko punkt widzenia...
    Kiedy brakuje nam nadziei, może trzeba się rozejrzeć za kimś kto nie ma na chleb.

  • 29 January 2018, 20:19

    Zgadzam się z Karoliną.
    Pozdrawiam. :))

  • 29 January 2018, 12:00

    Piękny wiersz, smutny , ale piękny