Menu
Gildia Pióra na Patronite

" Śmiertelny krzyż "

Zagłębiając się w mrok leśnych cieni
Stąpałem po liściach mokrych
Pokrytych wilgocią, co w słońcu sie mieni
Od blasków światła dobrych
Idąc tak leśną ścieżką prowadzącą gdzieś daleko
Słyszałem wody szmery i rzekłem;"Prowadź mnie rzeko"
Podążyłem za nią, aż na polanie się znalazłem
Widząc krzyż krwawiący po jej środku sens życia ujrzałem
Coś czego tak długo w świecie calym szukałem, wreszcie odnalazłem
I na oczy swe mgłą niepewności przykryte przejrzałem
Śmierć sie ukazała po chwili, szepczac me imię
Przybierając przy tym straszliwą minę
I bielą swych kości przypominając srogą zimę
Widząc ją wiedziałem, że dziś zginę

1192 wyświetlenia
15 tekstów
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!