Menu
Gildia Pióra na Patronite

Mogłam tylko przejść...

wystarczyło
oczy przymknąć na moment,
odwrócić głowę
lub strząsnąć niewidoczny pył
- i nie stało się nic.

ale wyciągnąłeś dłoń,
której brakowało do pary,
pociętą tysiącem linii w nieznane.
dziwną dłoń, silną i delikatną zarazem,
taką która lekko popycha
i podtrzymuje przed upadkiem.
jakbyś chciał w niej zatrzymać czas
na wszystko jedno
i za wszystkich razem wynagradzać.

mogłam tylko przejść

a tak - stoję jak wryta
literuję każde słowo
zbieram się w stada dzikich gęsi
by odpłynąć pchana siłą wiatru
jak żagle
tak samo niecierpliwa i podatna na jego śpiew.

przecież nie łapiesz za rękaw
i wzrokiem nie porażasz
- a jednak
twój widok nie pozwala.

24 222 wyświetlenia
527 tekstów
51 obserwujących
  • Gaia

    1 August 2015, 09:21

    Natali, zawsze wybierasz smakowite kąski :)
    JaiTy, masz symboliczny nick :)
    Madzia, Kazimierz piękniejszy zwłaszcza w biegu :)

  • giulietka

    31 July 2015, 17:52

    Musiałam się zatrzymać choć w biegu, pięknie tu u Ciebie jak w Kazimierzu;)

  • 31 July 2015, 15:52

    Pięknie, ot i tyle. ;)

  • 31 July 2015, 15:20

    Bardzo ładny "zbieram się w stada dzikich gęsi '
    urocza przenośnia ;)

  • Gaia

    31 July 2015, 14:50

    Różności się w nas ścierają
    czasem tylko walczą
    i nie wygrywają
    Wzajemnie
    :)

  • Smoky Blue

    31 July 2015, 14:45

    "Trochę w tym jakiejś goryczy wyczytuję"
    Zazdroszczę stylu, tej płynności w operowaniu językiem, a zarazem wyobraźnią czytelnika :)