Menu
Gildia Pióra na Patronite

Północ

Wskazówki zegara obiegły Ziemie - północ.
Kolor nieba jak zeszłej nocy
i niebo aksamitne jak dotyk Twej dłoni.
I nie będę pisać o uczuciu,
tylko dlatego by go nie spłoszyć.
W ciszy.
W spojrzeniu zza okno.
W uśmiechu samej do siebie.
To widać.
Czas odtańczył walca.
A malarz użył wszystkich możliwych braw przebytego dnia.
W uczuciach się zatrzymałam na stopniu zwanym "być może".
W słowie wypowiedzianym bezwiednie.
W geście ku nadziei.
W kilku dźwiękach wystukanych na fortepianie.
To widać.
Zatańczę na palcach, najdelikatniej jak tylko mogę.
Napiszę najprościej, jak tylko potrafię.
Będę najdłużej, jak tylko powiesz "zostań".
Dla kilku snów.
Dla marzeń na jawie.
Dla najdłuższej chwili w czasie.
To widać.
Że nie ma o czym mówić.
Że nie warto płakać.
Że dzisiaj minęło wczoraj.
I dlatego napiszę to jutro.

78 915 wyświetleń
936 tekstów
120 obserwujących
  • lightbreeze

    2 December 2010, 21:40

    ,,Że dzisiaj minęło wczoraj.
    I dlatego napiszę to jutro. "

    zaczarowały mnie te słowa...

  • giulietka

    29 November 2010, 20:59

    "Zatańczę na palcach, najdelikatniej jak tylko mogę"

    Te słowa oddają najpełniej lekkość Twoich wersów... cudną lekkość...