Menu
Gildia Pióra na Patronite

Z sercem ?

W rozerwanej na strzępy wolności,
Słowem i sercem szukam spójności,
W miejscu, gdzie honoru zatarto już ślady,
Gdzie godność i dumę zastępują zdrady,
Gdzie tytuły i lata nauki nieważne,
Gdzie się depcze człowieka przeważnie,
Gdzie rządzą buraki, cepy i prostaki,
Gdzie się liczą układy, kto, z kim i jaki,
Gdzie prawda bluźnierstwem, lojalność to zguba,
Gdzie gnój na butach, to miasta chluba,
Spójności szukam sercem i słowem,
A może powinienem poszukać ołowiem?

3375 wyświetleń
12 tekstów
0 obserwujących
  • fyrfle

    15 December 2015, 10:45

    Tekst do dyskusji, właściwie każdy wers wymaga stanowiska i będą one różne w zależności od drogi życiowej, światopoglądu czy stopnia pozwolenia sobie na wolność. Ot choćby dla mnie im niej spójności tym lepiej, to jest wolność. Spójny staram się być z kochaną kobietą.

  • 15 December 2015, 10:37

    Taniej wyjdzie metr gumy.