Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jutro umrze Mesjasz

W podmiejskim pociągu
o świcie
między Bolesławcem a Węglińcem
ludzie mają
czarno-białe twarze

między nami Jezus stoi
obok toalety
w której ktoś zamknięty
pali papierosy w pośpiechu

tysiąc dziewięćset osiemdziesiąt lat temu
oddał
za nas życie
Jezus
a teraz niezauważony stoi
choć ubrania w kolorze forniru nie ma
to nie rzuca się w oczy

Wysiadł w Węglińcu
jak wszyscy
poszedł mostem nad torami
przy zwrotnicy
klęli robotnicy
i na tłuczeń spluwali

127 940 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • scorpion

    26 March 2013, 08:25

    Tak... Aż smutno się zrobiło...