Menu
Gildia Pióra na Patronite

W płatku śniegu jesteś
łzą poranną rosy
Co latem z oczu nocy
świtaniem spłynęła
Teraz już nie pieści
stóp bezbronnie bosych
Lecz na progu ust
pocałunkiem
przysięgę złożyła

W mgły porannej kadzidłach
zmierzchu zapachem jesteś
Co rzeki ramiona smugą
rozkoszy otuliła
I choć zima okrutna
skuła lodem jej serce
Gdzieś w głębinach
błękitem
tętni jeszcze w żyłach

W chmur szarościach esencją
jesteś barwy nieba
Co zamknęło w twych oczach
tajemnicę błękitu
I choć zapadła noc ciemna
więcej mi nic nie trzeba
Prócz wspomnienia
ich brzasku
by dotrwać do świtu.

137 935 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    29 November 2010, 09:05

    Damianku dziękuję i pozdrawiam gorąco w ten zimowy poranek:)

    Marie, jak zwykle rozpieszczacie mnie z Damiankiem;)
    Również pozdrawiam serdecznie:)

  • Papillondenuit

    29 November 2010, 02:38

    Ehhh.... Madziu, Ty wiesz... :))
    Kolejna perełka do kolekcji ;)

    Pozdrawiam cieplutko zaraz za Damiankiem:)

  • Huaquero

    28 November 2010, 21:30

    Zimowy wiersz, z nutką wewnętrznego ciepła :) W swojej bieli błękitny... :)
    Cudeńko, Madziu, pozdrawiam cieplutko :)

  • giulietka

    28 November 2010, 19:35

    Dziękuję obu Ewom:)

  • motylek96

    28 November 2010, 10:09

    Piękny romantyczny wiersz

    Pozdrawiam Madziu:)