Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pierniczki

W piekarniku gorąc i piekło
Ogień sztuczny, elektryczny
Czas na wyrób cukierniczy
Będzie ładnie i słodko

Pieczemy pierniki
Takie ciemne ludziki
Co mają z cukru guziki
I uśmiechnięte buźki

Mąka pszenna i cukier
Cukier kryształ i puder
Z niego ciasto i lukier

Miód musi być koniecznie
Cynamon, przyprawy korzenne
Mleko i z połowę masła
To podstawy piernikowego ciasta

Znajdzie się troszkę soli
Ale sodę dodawaj mało i powoli

Mieszaj to z siłą Achillesa
Aż powstanie gładka masa
Zacznij następnie zagniatać
Kule taką ciemną wyrabiać

Weź następnie walec drewniany
Taki najlepszy, taki wręcz babciny
Do wałkowania zaangażuj siły rodzinny
Przesypuj mąką, aby się pierniki nie sklejały

Weź foremki najlepiej blaszane
Mogą być też zwykłe szklanki szklane
Wykrawaj z ciasta wzory wspaniałe
Pierniki wsadzić trzeba w miejsca rozgrzane

Od ośmiu lub jedenastu minut
Wyczucia trzeba mieć ciut ciut
Aby nie zrobił się popiół
Lecz piernikowy miód

Cukier puder zmieszaj z wodą
I w glazurę słodką przemień
Ciemny piernik w ludziki zamień
Raduj się tą rodzinną słodką przygodą.
https://www.youtube.com/watch?v=rYEDA3JcQqw

66 739 wyświetleń
1128 tekstów
102 obserwujących
  • 11 December 2016, 09:52

    nic wiecej matka nie dała

  • M44G

    10 December 2016, 23:42

    yestem i piórkiem2 Słodkich snów.

  • 10 December 2016, 23:15

    och, jaki słodki wierszyczek, głupi pierniczek akuku na tego bęc
    lizaczku mój kiedy napiszesz o pączuszkach,
    miłego słodkiego pierdzenia przy telewizorku
    pozdrowionka dla dzwonka

  • 10 December 2016, 22:41

    Powiało świętami. :)
    Pieczenie przy Adelce - super!
    Pozdrawiam. :))

  • M44G

    10 December 2016, 22:38

    Dzięki Cris i Lolu miłych słodkich snów/

  • Cris

    10 December 2016, 21:09

    ...no tak, na pierniczki czas...lubię.
    Miłego wieczoru.