Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nigdy nie uśpi psa?

W nocy wyje pies
bo został sam a jego pan
na nocce
w hucie miedzi
prawdę mówiąc
zarabia jak dziad
bo na portierni siedzi

ma inwalidzką grupę
a leki dużo kosztują
zostało się tylko powiesić
bo w ochronie
jak psa go traktują

rozpaczliwie kiepuje
zamknięty jak konserwa
w sobie
na czole ma zatroskanie
i nerw na skroni nadający SOS morsem (alfabetem morse'a)

Chce mu się płakać
bo za lokum płaci siedemset złotych
pięćset zostaje na życie
i pies wiecznie głodny

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Seneka 18

    24 February 2013, 13:32

    Bardzo dobry tekst...takie właśnie jest życie...smutne życie...
    A najgorsze w tym wszystkim jest to, że im większa bieda tym bardziej słupki rosną rządzącym...to się w głowie nie mieści...Przecież to co robią ostatnio ministrowie zdrowia to eutanazja...legalna eutanazja...bez konsekwencji...

  • misiek45

    24 February 2013, 11:49

    Jakże bardzo prawdziwy wiersz Piotrze,leż ludzi w naszym kraju boryka się z nędzą i nie dlatego że nie pracują tylko że ta praca jest tak mało wyceniana że do życia za mało-pozdrawiam miło:)

  • Zoeni

    24 February 2013, 11:46

    Daje do myślenia.
    Świetny wiersz.

    Pozdrawiam