Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pejzaż w sercu i za oknami

W naszych sercach
rosną wrzosy
którym jesienny wiatr
wykrada barwy z grzyw
zabiera natchnienia szept
a wtedy powstają
szorstkie wiersze
wydarte chmurom
płynącym niewzruszonym niebem
na głęboką niepewność snu

Wówczas są nocne kawy
dwie
może trzy
tak łatwo zabić nimi sen
galopować
w bryłę nocy
z rudym obłokiem
przeszytym poświatą miasta

Dzisiejszej nocy
chmury wiszą brzuchami do ziemi
śnieg w nich pęcznieje
na zimę...

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Naja

    7 January 2018, 00:44

    Lubię takie piękne pejzaże, bardziej z serca niż z przetrawionej obserwacji :-)))

  • fyrfle

    6 January 2018, 14:02

    Piękny liryk i nominacja do tekstu dnia.

  • 6 January 2018, 11:06

    jedno porównanie bezbłędne
    nie powiem które