Menu
Gildia Pióra na Patronite

Matka i syn

Wiesz synu,
Moje życie to nie kryształowe schody.
Sporo tu gwoździ
I drzazg,
Porysowanych stopni
I miejsc nie wyłożonych dywanem
Nagich.
Lecz nauczyłam się po nich piąć,
Sięgać podestów,
Pokonywać zakręty,
Stąpając nieraz pośród ciemności
Nie rozświetlonych nawet iskierką światła.
Więc, chłopcze, nie cofaj się,
Nie ustawaj w wędrówce -
Wkrótce pokochasz ten wysiłek.
Nie zatrzymuj się, kochanie,
Patrz, ja wciąż idę,
Wciąż się wspinam
Choć moje życie to nie kryształowe schody.

Langston Hughes

6868 wyświetleń
89 tekstów
4 obserwujących
  • zapach_bzu

    1 July 2015, 21:15

    Z matek zdecydowanie można brać przykład.

  • słoneczniki

    1 July 2015, 12:00

    Piekny