Menu
Gildia Pióra na Patronite

Fyrfl Jonatana.

Wiesz mam w sobie niecierpliwość bliskości
Którą tonuje spokój i pewność nadziei

Kocham Cię miłością cierpliwą właśnie
Spokojną pewną mądrą przemyślaną
Nie nie ma we mnie miejsca na ślepotę
I szaleństwo romantycznej bezmyślności
Dzień za dniem noc po nocy
Ranek za rankiem odrywam kartki
Z kalendarza Faktu a te układają się
Na epokę przed i tą z Maugośą

Tak teraz ją dostrzegłem w pełni
Nadzieja jest jak wilkołak
I spokojnie czai się na człowieka
By wyssać zwątpienie żal obrazę
A samotność przemienić w treść z siebie
Czyli miłością jest i radością uzewnętrzni ją
Szczęściem wypisanym w sposobie
Narracji aparatu fotograficznego

Jest też jak ewangeliczny oblubieniec
Ale nie naprawdę ni żąda żebyś
Wypatrywała ją z lampą i drżała o zapas oliwy
To ona Cię rozświetli i przyjdzie do Ciebie
Gdy nadejdzie chwila i zajaśniejesz

Potem ciepło podpowie i poradzi mądrze
Aż sama zaczniesz się stwarzać w miłość
I wiary doszukasz się w sobie
I z tej wiary stworzysz moc w sobie
Aż nagle i oczy ślepca przez Ciebie
Wyrwą z orbit i wbrew logice przejrzą

Tak nadzieja nic nie robi sobie z upartego trwania
I z chichotem kręci głową Twojego losu
Aż ta musi w końcu zobaczyć
Kroki swoich stóp idących na zawołanie

Bardzo Ci dziękuję że Twoja Wolność
Pozwala mi być spokojnie sprajtkofilem
I rozkoszować się w czuciu czipsów przez cukry

22.02.2015r.

297 715 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • 2 March 2015, 09:38

    o sprajtkofilu przez cukru nie doczytałam , hm przyznaję , o pannach przewidujących podobnie . prawdę mówiąc skupiłam się tylko na błędnej pisowni imienia i na kilku początkowych wersach .. hm udzieliło mi się od kurzu bibliotecznego zapewne ... 38 lat zobowiązuje.... nawet najmocniejszy oportunista w konsekwencji ..z jakim przystaje takim się staje .... na szczęscie do tej pory pamiętam mimo takiego szmatu czasu ... że dobry człowiek to nie nr domu i nie nazwa ulicy
    Pozdrawiam ;) byliśmy zaszczyceni , ze szczególną intonacją trzeciej sylaby od końca ;))

  • 2 March 2015, 07:37

    Ta Małgoś to ma szczęście :)
    Spokojnego dzionka
    Podoba mi się Twój wiersz Mirku;)
    jeszcze do niego wrócę