Menu
Gildia Pióra na Patronite

Gdzie zacni poeci?

Wielka szkoda Adasiu żeś nie nieśmiertelny.
Że pióro Twe martwe nie tworzy dzieł sztuki.
Wielkim Cię poetą zwą w dzisiejszym świecie
a wiersze... dziedzictwem i celem nauki.

A gdzie krasnoludki Marii Konopnickiej ?
Dziś bajka niezwykła... dziecięca lektura.
Leży pośród książek w szkolnej bibliotece
dzieło rąk kobiecych i... gęsiego pióra.

A co z drugą Marysią... powieściopisarką ?
Jej noce i dnie... dramaty... eseje.
Jej wszystkie realne życiowe powieści
i ludzkie tragedie wpisane... w dzieje.

O zacni! Gdzie Wasze pióra, kałamarz, atrament?
Dziś... trudniej jest wierszem sklecić słowa.
Gdzie papier szlachetny na którym spisana
jest twórczość polska i... piękne słowa...

55 169 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • Julka 10

    4 January 2013, 22:25

    Poeta mieszka tylko w...sercu...słowo...w każdym człowieku....

    tak mi się napisało Agnieszko...chyba dodam to jako myśl ;)))) tylko najpierw sprawdzę, czy ktoś tego wcześniej nie...napisał :)

    A wiersz superrr...

    pozdrawiam z Nowym Rokiem :)

  • motylek96

    4 January 2013, 21:29

    dobre pytanie Agnieszko

  • skrobek

    4 January 2013, 21:20

    Gdzie poeci?
    Gdzie czytelnicy?
    Dał mi do myślenia ten wiersz...
    Smutne to jest, ta nasza rzeczywistość.

  • agniecha1383

    4 January 2013, 20:40

    Tak...ostatnio czytałam właśnie Mickiewicza...dobrze ze po cichutku... czytając na głos zmieniłabym Jego dzieło we fraszkę kalecząc przy tym język:)
    Nie wiem które z nas bardziej by ucierpiało... ale przypuszczam że kląłby jak szewc słuchając mnie:)pozdrawiam:)

  • 4 January 2013, 20:36

    Prześliczny wiersz, przepiękne słowa...

    Magia jest wśród dzisiejszych poetów....

    Pozdrawiam miluśko(:

  • misiek45

    4 January 2013, 20:32

    Pięknie odniosłaś się Agnieszko do naszych wieszczy to prawda że tworzyli dzieła sztuki ,czasem warto do nich wracac by sobie przypomniec prawdziwych poetów i ich utwory,piękny wiersz-pozdrawiam serdecznie i miło:)