Menu
Gildia Pióra na Patronite

Światłocienie

Wiatr westchnień słońce z nieba mi zdmuchnął
Znów wieczorami chłodniejsze mam dłonie
To nieprawda, że oczy mam smutne
Gdy tulę myśli, które krążą koło mnie

Czasem cień twój pod powiekami przemknie
Czasem uśmiech w oknach pustych zapali
Ale to nieprawda, że tęsknię...
Do słów, które smakowałeś ustami

Ciemno już, ćmy uparcie patrzą z wyrzutem
Trzepotem skrzydeł proszą, by im światło zapalić
Głupie! Nie wiedzą, że cieni tych smutkiem
Zdołam jeszcze im skrzydła ocalić!

137 919 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    31 March 2011, 20:27

    Warto było wyznać grzechy, dla tak słodkiej pokuty...;))

  • 31 March 2011, 20:22

    niop ...własnie tak mi się zdawało ale grzecznie milczałem hehe :]]]

    pozdrawiam ciepło
    wiosennym wiatru podmuchem
    i puszczam oko
    jedną z gwiazd na bezchmurnym niebie
    a szumem drzew
    mówię dobranoc
    gdziekolwiek jesteś

    no ...czy jakoś tak :]]]]

  • giulietka

    31 March 2011, 16:27

    Adamie, po wnikliwszej analizie muszę jednak przyznać Ci rację:)
    W tym kontekście jednak łącznie. Dziękuję:)

  • giulietka

    21 March 2011, 20:40

    Adamie:))) Zasadniczo "nie" z rzeczownikami faktycznie piszemy łącznie, chyba, że występuje ono w funkcji zaprzeczenia "to nie jest prawda" tak jak "to nie Marysia..." itp;)
    Dziękuję za wnikliwą lekturę i ciepły, cudowny komentarz;)
    Miłego wieczorku;)

  • 21 March 2011, 20:36

    pierwszy raz powiem coś nie związanego z treścią ...o ile dobrze jarzę to "nieprawda" pisze się razem :)))

    pozdrawiam ...bo wiersz jest cudowny ...

    twoje słowa pozwalają uciec od szarej rzeczywistości i przejść po kolorach tęczy ...

  • Akte

    16 March 2011, 20:15

    to dla mnie zawsze przyjemność

    :)

  • giulietka

    16 March 2011, 20:13

    Dario, cieszę się, że zajrzałaś znów do mnie;)
    Pozdrawiam:)

  • Akte

    16 March 2011, 20:13

    Jestem pod wrażeniem, zabieram do pudełeczka pamięci
    obok takich wierszy przejść obojętnie nie można

    pozdrawiam ciepło :)

  • giulietka

    16 March 2011, 19:57

    Grażko, brakuje też słów, by dziękować za tak ciepły komentarz!:)

    Adnachiel... ależ jest! Twoje nutki:))

  • Adnachiel

    16 March 2011, 19:55

    Twoje wiersze... Czyż jest coś piękniejszego?
    Odp: Nie :)