Menu
Gildia Pióra na Patronite

W dniu, w ktorym umrę

w dniu, w którym umrę
zakwitnie kasztan przy moje pierwszej szkole
a masło znów rozkosznie położy się
na żytnim chlebie
uliczny grajek zagra
a sąsiadka z samego rana
pójdzie po ćwiartkę do sklepu
ktoś zapomni klucza
ktoś nie zauważy pieszego na pasach
ktoś zapłacze
ktoś się zaśmieje
komuś urodzi się córka

w dniu w którym umrę
nie umrę dla wszystkich
nie ma więc ryzyka
zbędnej celebry
nie ma potrzeby
dnia wolnego od pracy
a ci którzy chcą świętować...
naprawdę nie wypada
niech sobie znajdą lepszy powód

na dzień w który umrę
przypadnie wiele rocznic
ktoś stoczył zwycięską bitwę
jakiś lud wyrwał się spod jarzma oprawców
ktoś coś odkrył
tyle zasług

w dniu w którym umrę
nic się nie skończy
nic się nie zacznie
nic sie nie stanie
jedynie na kilka minut
cisza pokloni sie smierci - kaprysowi życia

a wieczorem
wszyscy pójdziemy spać

1075 wyświetleń
15 tekstów
0 obserwujących