Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Warto wierzyć w wiosnę"

warto wierzyć w wiosnę
powierzyć ciepło dłoni
i blaknącą nadzieję

rozciągać czas na paznokciach,
wieszać na włosach niby gałązkach
ulotność chwili

uczyć się faktury kwiatu bzu
doglądać rozkwitu okolicznych łąk
i słońca odważniej wyglądającego

nie bać się zachwytu
niespodziewanych zachłyśnięć
powietrzem nasiąkłym życiem

dotykać, dotykać aż
do zdarcia zimowej powłoki
skóry pachnącej wiatrem

aż w końcu wiosną stać się
zrzucić z ramion jarzmo człowieka
i rozrzewnić się aż szumiące melodie drzew
poderwą zastałe serce

https://www.youtube.com/watch?v=waEoKZIa0S4

322 wyświetlenia
12 tekstów
17 obserwujących
  • 27 February 2016, 11:39

    Również ślę pozdrowienia, takie z wiosennymi promykami....
    ^^

  • sentymentalna_

    26 February 2016, 14:28

    Kaludio, dzięki za odwiedziny.

    Michale, miło mi to czytać, taki miałam zamysł :)

    Pozdrawiam Was!

  • silvershadow

    26 February 2016, 12:02

    Po przeczytaniu poczułem się nieco lżej ...
    Tak, warto.
    Pozdrawiam wiosennie :-)

  • 26 February 2016, 07:32

    Faktycznie taki wiosenny ,ptasi śpiew z tego wiersza ...

    Pozdrawiam