Menu
Gildia Pióra na Patronite

serca Betlejem

urodziłeś się w stajence
bo nikt dla Ciebie miejsca nie miał
i wciąż błąkasz się ulicami
szukając schronienia

urodziłeś się by nieść radość
przez gawiedź odrzuconą
by na końcu na drzewie zawisnąć
niczym zbrodniarz najgorszy

urodziłeś się przed świtaniem
by gwiazdą miejsce oznaczyć
lecz niewielu nie spało
by na niebie ją zobaczyć

urodziłeś się jako zwykłe dziecię
by świadectwo dać miłości
w świecie nienawiścią syconym
ku piekłu się chylącym

urodziłeś się by dać nadzieję
wzniecając maleńką iskierkę nadziei
każdego roku odwiedzając skromną stajenkę
w serc naszych cichym Betlejem

159 517 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
  • giulietka

    20 December 2014, 10:14

    Taki wiersz jest lepszy niż śnieg, by poczuć, że Święta już za chwilę...
    Pozdrawiam przed świątecznie Adamie.