Menu
Gildia Pióra na Patronite

mój dom ...

urodziłem się tutaj
na tej strudzonej ziemi
targanej historią
i chciwą ręką

urodziłem się by ją kochać
każdy kamień i ścieżkę
przydrożny krzyż na rozstajach
i te brudne familoki

urodziłem się tutaj
by w dymie kominów wysokich
i wielkich hałdach
widzieć jej historię

urodziłem się
by w strudzonych oczach
czarnymi od sadzy
widzieć radość prostego życia

urodziłem się tutaj
i kiedyś żywota swego dokonam
na tym kawałku ziemi
co Górnym Śląskiem nazwali

159 240 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
  • 29 June 2011, 15:56

    taki mój ...od serca ...