Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wszystko co widziałem

Tyle zbrodni, tyle zła człowiek światu wyrządził,
Sam o śmierci decydował i o życiu.
Tu brat brata sądził.

Widziałem przemoc co świat oblega ciasno,
I jak wszystkie plany i nadzieje w ludzkich oczach gasną…

Widziałem dzieci, z bronią w ręku. Czasami nawet większą od nich…
Widziałem młodych ludzi, którzy dopuszczali się straszliwych zbrodni.

Widziałem budynki co waliły się na ziemię.
W środku byli ludzie…
Dziś są już wspomnieniem.

Widziałem wielu głodnych, słabych ludzi do pracy siłą zaciąganych,
Widziałem tych samych ludzi gazem zabijanych,
Pod murem stojących i rozstrzeliwanych,
W piecach palonych….

Widziałem też ludzi co szli na wojnę z płaczem,
A na ich ustach modlitwa:
„Panie daj odwagi by umrzeć za tych co kocham, których już nigdy nie zobaczę…”
Ostatnie wspomnienia, ostatnie myśli ostatnie słowa,
Ostatnia łza i w dumie podniesiona głowa.
Potem tylko…
Jedna kula w łeb, co przez czaszkę na wylot wyleciała.
I zero szacunku dla ludzkiego ciała….

Widziałem łzy, strach i o życie błaganie,
Widziałem ból, rozpacz i zmysłów zatracanie.
Widziałem smutek i rozdzielane rodziny,
Widziałem krzywdzonych ludzi, którzy byli bez winy.
Widziałem zabijanych ludzi, całkiem niewinnych,
Tracili życie z powodu wiary, koloru skóry, poglądów i wielu innych.
Widziałem ludzi w niebo patrzących,
Na śmierć czekających…

Widziałem wiele i jednego jestem w życiu pewien,
Człowiek dla człowieka jest największą bestią i najgorszą pod tym niebem.

6529 wyświetleń
88 tekstów
3 obserwujących
  • Anette

    20 November 2012, 23:13

    Bardzo prawdziwy, rytmiczny i jakże piękny wiersz... Pozdrawiam ciepło ;)