Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tsunami

Tsunami to taka fala

Co zalewa

I część ludzi

Na kolana powala

...............

Poznajcie Arka

Co głoduje choć zarabia półtora

To wiekszość komuś oddaje

Jeszcze opłaty

I zaledwie dwie stówy zostaje

Porzyczył dwanaście

Cztery lata już spłaca

I choć to w głowie nie mieści

Ma oddać jeszcze trzydzieści

Gdy rozmawiały jego sąsiadki

To doszło do jatki bo są

Wzajemnie do siemię żyrantki

Każda ma rętę lub emeryturę

Której prawie jej nie ma

bo wcześniej potrzebowały gotówki

I poznały chwilówki

Znam Jacka mechanika od Provi...ta

Znam K i A co sa policjantami

A wpadli bo porzyczali frankami

Znam Ryśka co ucieka

Bo w ,,polsce' komornik czeka

Znam Tomka i jego matke Irenę

Co dom oddali bo na węgiel pożyczali

Znam jeszcze masę innych

Co wyrobić się nie mogą

Bo nieprzygotowani

A tamci doskonale obeznani

Jak podejść człowieka

Więdzą czego pragnie

I na co czeka

Znają słabości które wciągną

A potem pogrążą

Nie wszystko wyjaśnią

Ładnym głosem pogłaszczą

Papier położą a ręka niewprawna

Podpisem inters zapewnia

Dlatego piszę o wielkiej fali

Co zabrała spokój i godność

Ludziom prostym

Jak kataklizm - TSUNIAMI

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • RozaR

    22 August 2018, 18:03

    Byście się wstydzili - wierszyk pisany w pracy i z komórki i to w pospiechu i w przerwach.
    No ale poprawić trzeba .

  • 21 August 2018, 18:02

    Wielki Słownik... ma nieciekawą fabułę i ... nie jest na fali. ;)
    Pozdrawiam. :))

  • onejka

    21 August 2018, 12:51

    A ja znam taką publikację - Wielki Słownik Języka Polskiego, Patrioto !