Menu
Gildia Pióra na Patronite

Odeszła żona

To uczucie gdy odchodzi żona,
Ta okropna świadomość –
że przygoda skończona

Ta samotność o porze dnia każdej,
Że to koniec, skończyło się –
dociera właśnie

Te godziny z oczami pełnymi łez,
Nagle miłość skończona? –
wczoraj z, dzisiaj bez

To poczucie niesprawiedliwości,
Gdy ona mówi, że już nie kocha –
a w mym sercu wciąż miłość gości

Ta złość, o której sam już nie wiem,
Złość rozsadzająca, lecz odczuwana –
do niej czy może do siebie?

Ta ogarniająca niepewność jutra,
Czas, gdy wiesz, że nie pomoże –
ni Biblia, ni Koran, ni sutra

Te słowa przysięgi, mówione onegdaj,
By na zawsze, by człowiek nie rozdzielał –
związek ten jednak rozdziela

I ta świadomość, że ciepłe ramiona,
Nie obejmą już nigdy więcej –
bo odeszła żona

371 wyświetleń
3 teksty
0 obserwujących
  • 23 October 2012, 19:48

    Dziękuję za opinie. :)

  • misiek45

    22 October 2012, 21:21

    Smutny wiersz i taki prawdziwy-pozdrawiam miło:)

  • miramija

    22 October 2012, 21:19

    Smutno... ale może nic nie dzieje się bez przyczyny... a czasem kończy się coś by mogło zacząć się coś innego... lecz to się dostrzega dopiero z perspektywy czasu... pozdrawiam :)

  • katjaa

    22 October 2012, 20:58

    smutny..