Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kto nie zna Toskanii, nie namaści go Matka Idajska

Toskania była XII wieczną dziewicą, kiedy
Minerwa przepowiedziała jej
Narodziny Synów wielkiego formatu.
Będzie potrzeba malować freski w kościołach,
Proroków Starego i Nowego Testamentu
I Madonnę z Dzieciątkiem, sceny z życia Świętych.
W sercu Italii rodzili się w historycznym porządku
Synowie Toscanii, malarze,
Których signorie Giorgio Vasari opisał w dokumencie
nie szczędząc ich imionom rzetelnej skrupuły.


W małym sklepiku przy Via Masaccio
Kupuję kaligraficzne pióro
I farby la paleta del verano
Mistrz Giotto di Bondone idzie
Krokiem wcale nie pospiesznym
Nie widzi mnie, mija.
Pod ochrowymi powiekami
Niesie obrazy do namalowania.

924 wyświetlenia
21 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!