Menu
Gildia Pióra na Patronite

XXI wiek

To już chyba nie dzieci,
a starzy malutcy
Tak szybko chcą dorosnąć
Wkładając wyzywające szmatki, szpilki
i malując buźki

To już chyba nie dzieci,
a złodziei banda
Tak szybko chcą mieć pieniądze
Rabując staruszki
i okradając stare auta

To już chyba nie dzieci,
a zgraja chuliganów
Tacy chcą być wielcy
Demolując klatki
z nożami w kieszeni

To już chyba nie dzieci,
a imprezowy kataklizm
Znika w mig alkohol z półek
i ciągnie się smuga papierosowego dymu

A ich dowodem tożsamości
przerobione legitymacje szkolne
i mój paraliżujący strach...
...o przyszłość.

24 654 wyświetlenia
261 tekstów
49 obserwujących
  • awatar

    15 September 2010, 17:45

    ładnie to jest poprowadzone, dylemat stary jak świat, zmieniają się rekwizyty - "prawem młodości chować starców i ich mądrości", pozdrawiam

  • Ahawah

    14 September 2010, 17:10

    Hehe... Pierwsza moja myśl czytając pierwszą zwrotkę...: "Precz z galeriankami!"

  • obito

    13 September 2010, 20:06

    Wiersz bardzo dobry :)
    Niestety ja sam zauważam coraz więcej opisanego powyżej zjawiska.
    Pozdrawiam :)

  • 13 September 2010, 15:55

    Wiersz świetny... ale tak naprawdę, to wcale nie jest tak źle z tymi "dziećmi".
    Pozdros:)