Menu
Gildia Pióra na Patronite

pusty talerz

tej nocy nie spadnie śnieg
choć z nosem przyklejonym do szyby
białych świąt wyglądamy

staruszek z opłatkiem w ręku
czeka w oszklonych drzwiach
a w oczach ma tyle wiary
choć nikt się z nim nie przełamie

kobieta ze srebrną wstążką
siwych kosmyków na skroniach
drżącą ręką rozstawia
na pustych miejscach talerze

śmiech dzieci
wyżej dwa piętra
łaskocze wspomnieniem serce
lecz do niej tego wieczoru
jak co dzień
nikt nie przyjedzie

a wokół życzą nam szczęścia
ulice skąpane w neonach
choinka co roku większa
i tylko przy stole serca
brakuje miejsca
dla boga

137 934 wyświetlenia
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    22 December 2014, 21:54

    Inspirowało mnie życie. Dziękuję.

  • 22 December 2014, 13:18

    Wyjątkowy...

  • giulietka

    21 December 2014, 22:20

    Piękniejsze zdają się być moje wersy, gdy czytam je Twoimi oczami.
    Wiesz, że nie tylko się nie gniewam, jestem zaszczycona.

  • Adnachiel

    21 December 2014, 18:26

    Są ludzie, w których całe Niebo zastygło.
    A w tym wierszu - jakże wyraźnie - wyrzeźbiłaś piękno Bożych rysów.
    Zabieram więc ze sobą, mam nadzieję, że się nie obrazisz Giuli :)

  • krysta

    21 December 2014, 14:24

    Po zapoznaniu się z inspiracją, tym bardziej wyrazy uznania za wiersz Giulietko.

  • giulietka

    21 December 2014, 14:06

    Zainspirowany opowieścią o człowieku, z domu opieki, który od ośmiu lat prosi w wigilię, by ustawiono jego wózek inwalidzki przy oszklonych drzwiach, gdzie od świtu do zmierzchu z topniejącym w ręku opłatkiem czeka wytrwale na syna...
    Obyśmy dostrzegli w takich ludziach Jezusa, na którego podobno czekamy.
    Dziękuję, że zatrzymałaś się, Krysiu, pozdrawiam cieplutko, ciepłem, które tu zostawiłaś;)

  • krysta

    21 December 2014, 14:03

    Poruszający wiersz...może kiedyś każdy z nas zmierzyć się z taką samotnością,
    w chwili świąt...oby nie.

    Pozdrawiam serdecznie :)