Menu
Gildia Pióra na Patronite

Niepewność

Tak wiele w życiu pytań
– na które nie ma odpowiedzi
Tak wiele zagadek
– niemających logicznego rozwiązania
Tak wiele dylematów, wahań i problemów
Ukazujących świat w wielkim cierpieniu
Każdy człowiek posiada ich inny zbiór
Niepozwalający dotknąć mu szczęścia chmur
Pozbawionym logiki, strategii, z ogólnym nieładem
Ogarniający świat trującym jadem
Egzystencja każdego z osobna
Ma w sobie cząstkę zła i cząstkę dobra
Żyjąc na tym świecie pozbawionym barw i ich odcieni
Żyjemy w nadziei, że jednak coś jeszcze się zmieni
Że rozwiążemy choć jedną życiową zagadkę
Zapalimy w mroku malusieńką gwiazdkę…
I rzeczywiście tak się dzieje
Gdy kostuch płaszcz swój czarny przywdzieje
Zapuka do drzwi naszych
I zabierze do siebie w rozpaczy
Każdy z osobna rozwiąże największą tajemnicę
Swej egzystencji, wkładając śmierci rękawice

6182 wyświetlenia
35 tekstów
1 obserwujący
  • Gaia

    5 July 2012, 14:31

    Tak się zastanawiam, czy to jeszcze wiersz...
    Ale może ja się nie znam