Menu
Gildia Pióra na Patronite

Prosta wskazówka dla niegrzecznych

Tak szczerze, bez kitu,
Powiedz mi, mój zacny czytelniku:
Czym się kierujesz w swym kruchym życiu?
I co cenisz w obecnym obyciu?

Pomyśl, czy masz zasady?
Jeśli masz, wyszeptaj je teraz.
Podobno nigdy nie szukasz zwady...
Zaprzeczysz też, że zazdrość zżera Cię nie raz.

Tak naprawdę zżera na każdym kroku,
Lecz to nie definiuje złego człowieka.
Staraj się nad tym panować, każdy dzień w roku,
Bo prawy zwycięża nad nimi i rzadko ucieka.

I choć wiesz dobrze, że nie ma w pełni dobrych,
Staraj się i uwierz, to wcale nie jest zawiłe:
Sztuką nie jest przepraszać setką darów szczodrych,
Lecz nie robić drugiemu, co Tobie niemiłe!

PS Z nadzieją, abyście i Wy na co dzień, a nie jedynie od święta pamiętali o tej na pozór banalnej i prostej w wykonaniu, jednak nie zawsze odnajdującej się w praktyce zasadzie. :)

519 wyświetleń
10 tekstów
3 obserwujących
  • BeezKitu

    21 September 2010, 21:21

    Bardzo mi się podoba, dałabym +, ale niestety jeszcze nie mogę :)