Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zbyt porządny człowiek

Tak prosto jest być uczniem Panna
Gdy zaszło słońce i ludzie posnęli
Łatwo być bratem i siostrą
Gdy są nieobecni, choćby duchem

Łatwo być uczniem Panna
I Bóg jest jakby bliżej
Gdy skończył się dzień
Mimo że noc, ciemność
przypisane są szatanowi

Łatwo być świętnym
Gdy nie ma kogo prześwięcić
I prawda nie musi być
Przez duże Pe

I już mnie swędzi pióro
By przyłapać na słowie
Myśli i uczynku
Brata nieodłączonego
z podwójnie dużym Ka

I stać się
Bardziej świętym od Boga
Bez skazy, kryształowym
zbyt porządnym człowiekiem
świętym Faryzeuszem

103 392 wyświetlenia
1204 teksty
141 obserwujących
  • 23 October 2017, 22:50

    Mocne.
    Pozdrawiam. :))

  • giulietka

    23 October 2017, 12:45

    każdego dnia ocieramy się o taka pokusę
    ciekawy wiersz

  • Irracja

    23 October 2017, 05:38

    ... tak prosto i łatwo, że aż... trudno...

    ;-)