Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rozmyślanie o czymś nad niczym

Tak łatwo można popaść w zamyślenie,
o ketchupie na stole bądź o dżemie.
Szukać w nich powiązania,
składu, koloru, przydatności do śniadania.
I szukać tam czegoś, czego nie ma,
bo co ciekawego jest w dżemach?
A jednak są w naszym życiu
smakują, karmią, ludzie
dzięki nim pracuję.
Bo wiśnie trzeba zebrać,
a i wiśnie zasadzić,
umyć je, wydrylować,
do słoika wsadzić.
Później sobie jadą do pobliskiego sklepu.
A tam już my decydujemy,
który słoiczek z półki zdejmiemy.
I voilà! Do stołu podane.
I kto by pomyślał, że w takim dżemie
drzemie sobie takie zamyślenie.

Ps. W przypadku dżemu, owocne było zamyślenie.

12 610 wyświetleń
113 tekstów
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!