Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Z prochu powstałeś."

Tak jak wszystko pochodzę z nicości.
Jestem roztańczonym pyłem tego świata.

Stworzony przez coś czego i tak nie zdołam pojąć,
lecz właśnie w niepojętości tkwi moja wiara.
Żeby zdolnym być do wszystkiego, pierwej wszystko muszę stracić,
by nie bacząc na to co kocham, wreszcie mógł pokochać siebie.

Jestem rybakiem brodzącym w jeziorze,
szukającym sensu w brodzeniu i w wodzie.
Jak pielgrzym i tułacz po piedestale nieba,
wciąż pragnę tego, czym dla księżnej jest diadem.

Szukam więc wytrwale, gdy ciemność dzień spowije,
uciekam wciąż przed nocą i zapadam szybko w sen.
Bo tylko w tej ucieczce i tylko w tej godzinie,
wśród iluzji i znaków ujrzeć mogę, to co chcę.

Tak jak wszystko przemienię się w nicość.
Jestem roztańczonym pyłem tego świata.

(utwór napisany po obejrzeniu filmu pt. "Podziemny krąg", który wywarł na mnie ogromne wrażenie.)

1486 wyświetleń
22 teksty
2 obserwujących
  • U.A

    15 May 2010, 14:40

    Niesamowite...

  • 17 April 2010, 15:18

    Filmu nie oglądałam, ale twój wiersz zachęcił mnie. Pozdrawiam

  • majowywiatr.

    17 April 2010, 11:50

    +