Menu
Gildia Pióra na Patronite

modlitwa

tak jak ty nigdy nie poznałeś
koloru swoich oczu
tak naucz i ją
nie rozpoznawać ich na ciele
gdy zawinięta w całun prześcieradła
wywołuje twoje imię w bielmie nocy

tak jak ty nigdy nie poczułeś
zwiewności trawy pod stopami
i promieni słońca o poranku
tak naucz i ją
nie czuć tak bardzo
braku waszej wspólnej trawy
braku waszego wspólnego słońca

tak jak ty nie dotknąłeś dziecięcą rączką
matczynych łez
tak naucz i ją
nie szukać nimi twoich rąk
kruchych ust wygiętych w uśmiech
aksamitnych miękkich
tak naucz i ją nie szukać tego uśmiechu

tak jak ty nigdy się nie narodziłeś
tak naucz i ją
nie liczyć uderzeń twojego serca
w jej własnym rozdartym
w jej własnym bezdomnym
proszę

(2019)

28 856 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    17 July 2018, 21:57

    bardzo Wam dziękuję: )

  • 11 July 2018, 21:54

    Czas jest beznadziejnym konowałem, ale niekiedy pomaga druga szansa, jeśli da się jej szansę i jeśli w ogóle są jakieś szanse...
    Piękne.
    Miłego wieczoru. :)

  • 10 July 2018, 20:05

    dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych
    są ludzie
    wzruszający tekst