Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zielone Święta

Takie święta, jak ten poniedziałek
Są bardzo potrzebne, czyli
Ten dzisiejszy drugi dzień
Zielonych Świąt

Wszyscy jesteśmy jednorodni
Na naszej wsi nie mieszka dziwnolud
Nikt więc nie włączy cyrkulorki
Czy kosiarki do trawy

Jest cisza, w której słychać jak
Żona tworzy mężowi obiad,
Który za chwilę wróci z roboty.

Cisza, przez którą przepływa swobodnie
Melodia kosa i
Powiew wiatru ma nasz posłuch.

Cichość, którą Panu Bogu
Ofiarujemy kontemplację,
Naszą wzajemną miłość.
Uwielbienie dla porządku natury,
Zachwyt jej pięknem,
Odpoczynek.

Spokojnie obserwujemy więc
Jak gasną ostatnie płatki
Kwiatów kaliny,
A rozpłomieniają się kolejne
Płatki baldachów hortensji.

Taka jest, takie są, takimi winni Polsce być:
Naszość,
Beskidy,
Polacy.

297 701 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!