Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szczęście w dłoniach

„Szczęście w dłoniach”

Chcę zasnąć , lecz nie mogę
Spoglądam w siebie, szukam radości
Chcę odejść , chcę odpocząć
Na próżno…
Wątła nić oczekiwań od świata, rozciągnięta jak gęsta mgła …
Zasnąć nie daje
Skrywa radości me i smutki, ścieląc nimi łąki jak rosa swymi łzami
Zamykam oczy…
Choć ją okiełznać próbuję, ulotna na wietrze unika dotyku
Myślę…
Nie jest możliwe by życie swe w dłoń spakować i unieść
ani emocji w niej zmieścić ni w rosie się kąpać
Już wiem…
jeśli nie władasz kluczem do szczęścia swego
Nie sposób uniesień doświadczyć …

Janusz Dziewanowski

16 691 wyświetleń
111 tekstów
1 obserwujący
  • misiek45

    28 November 2013, 16:23

    Widzę Januszu że wróciłeś po długiej nieobecności w innej odsłonie ,bardzo ładny wiersz dużo w nim przemyśleń-pozdrawiam serdecznie :)

  • Xenon

    27 November 2013, 23:21

    Dobra gra słów i świetne metafory. Dobry wiersz :).