Menu
Gildia Pióra na Patronite

FYRFL Z KOLEJNEGO DNIA DANYCH MI WIOSEN 21.04.2014r.

Świt z jego pierwszymi promieniami
Wschodzącego słońca
Przynosi te same pytania
I nieoczekiwane odpowiedzi na nie
I tak Istnienie po to
Dało człowiekowi nadzieję
Aby ten zniewolony
W cnotach dogmatach
Grzechach prawdach
Przykazaniach tradycjach
Formach normach
Zasadach i paragrafach
Miał zawsze jednak furtkę
Do wolności i własnej mądrości

Gwiazdy? Mimo że świecą
To pozostają odległe
Dostępne tylko najwytrwalszym
Podglądaczom
Jak sromy wagin i stercz sutek zakonnic
Co innego kielichy tulipanów
Otwarcie i chętnie przelewają swój czar
Zapraszają pozwalają czerpać
Aż do pełni zmysłów
Chodzę pewnie po ziemi
Jest piękna starczy
A głowę mam jedynie
W kwiatach wiśni
Tej Polskiej co urodzi
Smaczne soczyste owoce
Gwiazdy zgasną wcześniej lub później
Zakonnice zwiędną
A ich rzekomy oblubieniec?
A poszedł do innych
Gotowych czerpać życie!

Lubię pić wiosnę
Z kielicha kwiatu tulipana
I zajadać się nią podana na
Talerzach z kwiatów bratków
Kaczeńców narcyzów
Opowiadam przy tym ucztowaniu
Pszczołom trzmielom i motylom
Jak bosym stopom smakuje rosa o świcie
A jak oczom namalował się
Wczorajszy zachód słońca
I ze bez reszty oddał się mojemu sercu
Jeszcze moi skrzydlaci przyjaciele
Proszą mnie by bajać im
O słońca pierwszych promieniach
A ja je im darowuje
Odłożone w kroplach rosy
Na źdźbłach perzu
W chłodzie cienia z liści młodego rabarbaru

Potem tańczymy do muzyki wiatru
Radośni i wolni jak Zorba
Perkusja jest niewierzące
Postukiwanie się ludzi w czoło
Ale działa jak werbel dobosza
zagrzewa tylko do pląsów
I nic mi naprawdę nic
Bo w pełni istnienie nie potrzebuję
Tak do pełni księżyca
W której to pełni...
Istnienia nie potrzebuję

Tak Cię postrzegam namysłowska wiosno
Może wybierzesz dla siebie
Któreś z tych prostych zdań

Namysłów 21.04.2014r. zakończyłem o 20.57
Autorem jest Jonatan Fyrfl, z niewielkim wsparciem
jednego zdania druidki M

297 704 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
  • fyrfle

    24 April 2015, 12:57

    Ciągle i wciąz trzeba przekraczać siebie i tacy jak ja i tak będą wciąż czuli się niepełni, to dar i przekleństwo.

  • fyrfle

    24 April 2015, 12:55

    Do pełni szczęścia Alu trzeba przekroczyć siebie.

  • fyrfle

    24 April 2015, 12:52

    Dziękuję, że przeczytałyście tak długi tekst! Korzystajcie też z tego co natura daje w parkach miejskich, skwerach, stawach, działkach, własnych ogrodach, bo jak nie teraz to kiedy?

  • krysta

    24 April 2015, 11:50

    wiem
    ''Jak bosym stopom smakuje rosa o świcie...''

    świetny wiersz...pozdrawiam :)

  • Ragilia

    24 April 2015, 11:29

    To ja też się napiję
    tej wiosny
    Wspaniale, pozdrawiam:)

  • sprajtka

    24 April 2015, 11:15

    Do pełni szczęścia potrzebujesz nie tylko księżyca jak widzę;)