Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ślepogłuchoniemi

Świat dziś jest wolny i spokojny,
Ale kto widzi arabskie wojny?
Świat dziś jest pełen pacyfistów,
Lecz czy ktoś liczył anarchistów?

Dziś każdy może głośno krzyczeć,
Każdy może wyjść na ulice.
Lecz patrzę w prawo za granicę,
Tam ceną prawdy wciąż jest życie.

Świat się pogrąża w swym chaosie,
Mały dużemu gra na nosie.
Wystarczy wcisnąć przycisków kilka,
I koniec świata to tylko chwilka.

Niech ktoś ratuje ludzkość znowu,
Niech ktoś wyciągnie moralność z grobu.
Nie pozwól Boże by ludzie mili,
Znowu czwórkami do nieba chodzili.

48 093 wyświetlenia
592 teksty
92 obserwujących
  • PetroBlues

    24 April 2011, 05:08

    Nie przesadzajmy:))

  • PetroBlues

    18 March 2011, 09:30

    To jest nas dwóch...trzeci dzień walczę z przeziębieniem...cóż..wiosna idzie:)) Miłego dnia:))

  • Irracja

    18 March 2011, 09:28

    ... co by było gdybyśmy byli wszyscy jedną wielką społecznością....

    ... a może byśmy znaleźli się w raju ?... czasami mam wrażenie, że nadal mieszkamy w raju... tylko tego nie widzimy, bo boimy się otaczające Nas mury zwalić...

    ... sorry, Piotr... zwiewam na razie do apteki i do wyra... jak sobie nie poradzę sam to będę musiał chyba do lekarza "uderzyć"... echhh, ta pogoda...

  • PetroBlues

    18 March 2011, 09:05

    Na pewno o powstaniu wielu nacji i wielu kultur. Przytoczyłeś dobry argument do swojego wiersza...bo ten fragment jest dowodem na to że wszyscy pochodzimy z jednych korzeni. Jest tam też mowa o tym że człowiek chciał być wyżej niż jest to mu przeznaczone,dlatego Bóg pomieszał języki by zastopować rodzące się zło,i rosnącą ludzką pychę...może po prostu świat musi być w jakiś sposób podzielony żeby człowiek nie mógł przekroczyć pewnych granic? Bo jeśli i tak stworzono broń nuklearną to co by było gdybyśmy byli wszyscy jedną wielką społecznością....

  • Irracja

    18 March 2011, 08:55

    ... jest w "Biblii" przypowieść o wieży Babel... i tak się zastanawiam... książka opisująca, w zasadzie, historię religii, nagle opisuje historię "języka świeckiego" ?... a może tam mowa o "języku modlitwy", o przyczynach powstania wielu religii ?...

  • PetroBlues

    18 March 2011, 08:46

    Tak Grzegorzu...chyba nikt nie chciałby powtórki z przeszłości...jednak wbrew pozorom "granice" są bardzo cienkie...

  • Irracja

    18 March 2011, 08:41

    ... Znowu czwórkami do nieba chodzili....

    ... śladem Morskiego Batalionu...