Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zawsze

Stół
nakryty był
senną ceratą
a u stóp flakonu
stała wypełniona po brzegi
popielniczka

W pozłacanych ramach
wyciągając ku tłumom rękę
przemawiał Jezus
łódź chyba mu się nie kołysała

Na drugiej ścianie
brzozowy ukraiński las
i rzeczka
- jak na twarzy grymas -
zaplątana wśród żółtych traw
a na tapczanie dziadek
z papierosem
i herbatą brunatną
przypominającą zsiadły sen

Na oparciu łóżka
radio
i Wolna Europa
piętnująca socjalistyczny system.

127 824 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • onejka

    28 July 2016, 11:14

    Świetny kadr z tamtych lat :)

  • RozaR

    28 July 2016, 07:33

    Uznanie za zapis obrazu -dziś już to historia .
    Smaczek - wiersz .
    Ten kto widzi takie sceny - rozumie więcej - lub znacznie więcej.