Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czekając na świt

Stoję na pustym brzegu,
Gdzie myśli biała piana
Odbija się od skały,
Gdzie nikt nie wypatruje
Nadziei żagli białych.

Gdzie ognie świętego Elma
Czas burzy przepowiadały,
Która miała wkrótce nadejść
Do cichej milczenia przystani.

Niebo nade mną się zmienia
Przecięte ognia wstęgami,
Jakby nie moja już ziemia
Paliła się znów pod stopami.

Jakby czas w burzy zamęcie
Zawisł chmurami ciemnymi
I zatrzymało się serce
Na długie nieistnienia godziny.

A ja wciąż tu stoję uparcie.
Wiatr dłonie otwarte smaga.
Szept fal powtarza, że burzę
Uciszy tylko serca odwaga.

I tam, gdzie niebo rozdarte
Błyskawicy iskrzącym nożem,
Czekają ramiona rozpostarte.
Tam spojrzeń zapalasz mi zorzę.

137 934 wyświetlenia
1393 teksty
282 obserwujących
  • 8 January 2011, 13:12

    cichy szelest
    i szept anielskiego głosu
    gdzieś przed świtem
    w półśnie dosłyszałem
    serce mocniej zabiło
    podmuch skrzydeł poczułem

    i choć wiem
    że to sen był jedynie
    jakby nadzieja wlała się w ma duszę
    o pięknym brzasku
    który już jutro być może nadejdzie

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>

    jakby jaśniejsze było życie :))))

  • giulietka

    8 January 2011, 12:59

    Adamie...

    Słońce znów wzejdzie, lecz nim świt nastanie, każdy z nas szuka tych skrzydeł błękitu, oby ich szelest budził Cię przed świtaniem...

    Pozdrawiam serdecznie...

  • 8 January 2011, 12:50

    obejmij mnie proszę
    swymi błękitnymi skrzydłami
    bym burzę przetrwał
    z nadzieją niezachwianą
    że znów wstanie słońce
    i wstęga tęczy kolorem przetnie niebo
    a złe chwile w mrok obleczone
    odejdą wraz z nocą
    gdy świtu pierwsze promienie
    dotkną naszych twarzy

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    mogę tak czytać Twe wiersze, jak piękny obraz słowem malowane ...pozdrawiam sobotnio :)))

  • giulietka

    3 January 2011, 18:21

    Aniu, dziękuję za tak miłą opinię i pozdrawiam ciepło:)

  • 29 December 2010, 19:43

    Zachwycaja Twoje wiersze...Pozdrawiam:)

  • giulietka

    29 December 2010, 19:01

    Dziękuję Wam za te piękne słowa, które chowam głęboko w sercu, z głębi którego Was pozdrawiam:)

  • scarletegoism

    29 December 2010, 18:52

    Piękne..
    Istna perełka :)

  • Huaquero

    29 December 2010, 14:59

    Przepiękna ta nadmorska "odwaga serca", i mimo że "nikt nie wypatruje nadziei żagli białych", to rodzi się ona na niebie...
    Cudeńko :) Pozdrawiam :)

  • Papillondenuit

    29 December 2010, 13:47

    Magdaleno, z niezwykłą uwagą trzeba czytać Twoje wiersze, by nie przeoczyć żadnego z niezwykłych porównań...
    "Nadziei żagle białe", "niebo rozdarte błyskawicy skrzącym nożem" i wreszcie ów "spojrzeń zorza".

    Kolejna perełka, którą kradnę...
    Pozdrawiam cieplutko Mistrzynię Słowa :)

  • Seneka 18

    29 December 2010, 12:12

    Ależ pięknie malujesz obrazy słowami...cudo...