Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kroplą na piasku pisane

Stoimy na moście czasu
Nad losu ciemnymi wodami
Odmęty twoich oczu
Wołają i kuszą swą głębią
Lecz nim ich toń szmaragdowa
Serce moje omami
Namaluję ci pisaków ruchomych
Fale pod powiekami
Co na pustyni myśli
W tańcu ziarenek się kłębią

Czy może wartki nurt
Pragnieniom rzeki sprostać?
I czy szczęśliwy jest strumień
Gdy stopy wędrowca obmyje?
Jak morze w kropli wody
Tak w nas śmiertelna postać
Nadaje płynność istnieniu
Choć sama w odmętach ginie

137 925 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • 22 October 2011, 11:02

    cóż napisać ?
    nie wiem
    bo jakże opisać mam
    wzruszenie ?
    na bezmiar słów
    wystarczy serca drgnienie
    i jedna kropla
    po twarzy płynąca

    cóż napisać ?
    nie wiem ...

  • Ellander

    22 October 2011, 00:11

    Czy może wartki nurt
    Pragnieniom rzeki sprostać?
    I czy szczęśliwy jest strumień
    Gdy stopy wędrowca obmyje?

    Te pytania, nie opuszczą mnie już na bardzo długoo.

    Kawał dobrej poezji. Pięknego umysłu.

  • giulietka

    19 October 2011, 19:43

    Piotrze, dziękuję za każdy;)

    Dario, cieszę się, że trafił do Twojej niezwykłej wrażliwości...

    Adnachiel, skoro Ty tak twierdzisz, śmiem uwierzyć;)

    Dziękuję Każdemu z Was za chwile u mnie, miłego wieczorku życzę;)

  • Adnachiel

    19 October 2011, 19:35

    Jak zawsze perfekcyjnie.

  • Akte

    19 October 2011, 14:53

    ojj ciekawy, zabieram ze sobą i pozdrawiam ciepło :)

  • marka

    19 October 2011, 14:42

    Rzeczywiście, lost to ciemne wody, odmęty.
    CZytałem go kilka razy, ciekawy.